top of page
Vad som behövs för att få en bra poäng i truppgymnastik. Strategiska tävlingsval inför tävling i truppgymnastik. Svensk gymnastik

Taktiska tävlingsval

Vad krävs för att få en bra poäng?
För att få en bra poäng finns det några enkla strategier att följa. 

1) Välj övningar som gymnasterna kan. På nivå 6-9 är alla övningar värda lika mycket och därav finns det ingen mening med att köra svårare övningar än vad gymnasterna klara av. 

2) Undvik att röra gymnasterna i onödan när ni står som passare på tävling. Passare finns på plats för att undvika skador och inte för att ställa ner gymnasterna. Hemma i hallen kan det vara vanligt att ledare rör vid gymnasterna utan att påverka deras tyngdpunkt dvs. inte ger gymnasterna någon riktningsförändring och detta är för att "vara med" och ev. kunna ingripa snabbt. På tävling resulterar dock all typ av beröring i avdrag. Välj därför övningar som ni känner er trygga med att gymnasterna klarar på egen hand, så ni som ledare kan stå lugnt och inte "vifta" med händer runt gymnasterna. Visa domarna att ni är lugna och trygga med att gymnasterna kan sina övningar. 


3) Kontrollera att ni följer tävlingsbestämmelserna

​

4) Då alla övningar är värda lika mycket och alla lag oftast har samma (eller liknande) kompositionspoäng  är det ofta utförandepoängen som skiljer lagen åt. För att få en hög utförandepoäng i matta och hopp behöver gymnasterna ha en tydlig kroppsposition i luften, god teknik  samt landa kontrollerat. Om passare passar gymnasten eller att gymnasten trillar får gymnasten en 1:a i utförande. Öva på att landa kontrollerat och sträcka upp efter övningen. Helst ska gymnasterna inte ta något steg alt. ett steg. Undvik småtrippande. 

​

För att få en hög utförandepoäng i fristående är det viktigt att gymnasterna dansar samtidigt, enhetligt, har god teknik i svårigheterna samt har amplitud i alla sina rörelser. 

  • För att dansen ska vara samtidig som möjligt är det viktigt att gymnasterna räknar i friståendet, så alla kan utföra samma rörelse på samma takt. Det finns ingen poäng för hur svåra dansrörelserna är eller hur häftiga dem är. Välj därför enkla övningar som gymnasterna klarar av att utföra. 

  • Svårigheterna är viktiga. De utgör dels svårighetspoängen, men även 1/3 av utförandepoängen är baserad på hur väl gymnasterna utför svårigheterna.  Lagen kan dra på sig större utförandeavdrag pga. att de saknar god teknik eller att gymnasterna inte uppfyller svårighetens definition. Välj därför svårigheter som är enkla för gymnasterna och var noggranna i start och avslut. Om alla gymnaster utför en svårighet enligt definitionen, men startar och slutar något olika så är det lätt hänt att svårigheten uppfattas som rörig och det blir svårt för domarna att se om gymnasterna verkligen uppfyller definitionen. Lägg därför extra tid på att träna start och avslut och var noggrann med armarnas och benens placeringar. Domarna dömer efter vad de ser och det är vår uppgift som tränare att koreografera friståendet på ett sådant sätt att det blir enkelt för domarna att se att laget utför svårigheterna enligt definitionen.

  • Amplitud handlar om att gymnasterna ska sträcka ut maximalt i varje rörelse. Lägg gärna extra fokus på gymnasternas fötter. Genom att sträcka på vristerna så fort fötterna lyfts från golvet så visar gymnasternas att de har god amplitud i fötterna. Se fötterna som en förlängning av benen och händerna som en förlängning av armen. Det är ofta en skillnad på raka armar och "gymnastik-raka" armar. Börja träna på spända vrister och "gymnastik-raka" armar tidigt.

 

5) Sist, men inte minst. Träna på att tävla så att framförandet ser så stabilt ut som möjligt. Öva på de små sakerna som t.ex:

  • Stanna kvar någon sekund och sträck upp efter sista övningen innan gymnasterna lämnar mattan.

  • Inte ta några onödiga steg efter landningen.

  • Springa tillbaka mellan varven.

  • Öva och repetera så gymnasterna vet vad de ska göra på varje varv.

​

Hur många ska man vara i fristående för att få en bra poäng?

Om man vill ha en bra poäng kan det vara frestande att köra med få gymnaster i friståendet, eftersom det då finns färre gymnaster som kan dra på sig utförandeavdrag. Dock fungerar reglementet inte riktigt så. Gymnastikförbundet vill att så många som möjligt ska få vara med och därför anpassad bedömning efter hur många gymnaster som dansar. 

 

Hur många gymnaster ska köra varje varv i matta och hopp för att få en bra utförandepoäng?

Domarna ger varje gymnast en siffra mellan 1 - 5, där 5 innebär att gymnasten utför övningen enligt idealutförandet. Poängen för samtliga gymnaster summeras och sedan divideras med antalet gymnaster som deltagit varvet. Detta ger utförandepoängen för varvet. Medelvärdet av de tre varven utgör lagets utförandepoäng. Om ett lag väljer att köra med många gymnaster och några få skulle misslyckas (och därmed få en låg poäng), så kommer detta inte märkas särskilt mycket i slutänden eftersom det är lagets medelpoäng som räknas. Om laget istället kör med få gymnaster märks enskilda gymnasters poäng mer. Se exempel nedan.

​

Exempel:

Ett lag kör med 16 gymnaster och 14st kör fint och får 4p vardera. Det är dock 2 gymnaster som missar och får 1p var. 

Beräkning: 

4p x 14 + 1p + 1p = 58p

58p/16 = 3,625 vilket avrundas till 3,6p.  

Laget kommer få 3,6p på varvet. 

​

Jämför ovanstående poäng med ett lag som kör med endast 6 gymnaster där 4st kör fint och får 4p vardera och 2 gymnaster missar och får 1p vardera. 

Beräkning:

4p x 4 + 1p + 1p =18p

18p/6 = 3

Laget får 3p på varvet. 

​

För att gymnaster ska ha möjlighet att lyckas  är det viktigt att ledare väljer övningar som gymnasterna kan. Kom ihåg att alla övningar är lika mycket värde, och därav är det alltid bättre att köra enkelt och snyggt än svårt och trilla. När laget går ut på golvet ska både ledarena och gymnaster känna sig trygga med det valda övningarna. 

 

Den gyllene regeln för tävlingar på alla nivåer är:

​

"Övningsvalet och kompositionen i ett program ska aldrig försvåras på bekostnad av det stilmässiga och tekniska utförandet"

bottom of page