top of page
Allt man behöver veta och tänka på inför en tävling i trupgymnastik. Svenska gymnastik

Viktiga dokument inför tävling

Inför tävlingen finns det flera dokument som är viktiga att ha koll på. Det är bl.a. bedömningsreglementet och dess bilagor, tävlingsbestämmelserna, bedömningsunderlag, redskapsskiss samt deltagarlista. På denna sida finner du länk till flertalet dokument samt en kort beskrivning av vad varje dokument innehåller. 

Länk till Regionala tävlingsregler Nivå 6-9
Här finner ni bedömningsreglementet, tävlingsbestämmelser , FAQ, bedömningsunderlag mm.  för tävlingar på nivå 6-9.

Bilagor till nationella bedömningsreglementet

Förstå Nationella bedömningsreglemente nivå 6-9.

Nationella bedömningsreglementet nivå 6 – 9 har tre bilagor. 

 

Bilaga A1 visar vilka övningar som är tillåtna att utföra i friståendet. Varje övning har en kod, symbol samt en illustration. 

 

Bilaga A2 vilka övningar som är tillåtna att utföra i matta och hopp. Varje övning har en kod och en symbol. 

 

Bilaga A3 visar riktlinjer för hur domarna ska bedöma utförandet i matta och hopp. Domarna ger en siffra mellan 1–5 för varje gymnast där 5 innebär att övningen utförs mycket bra och 1 att det finns mycket förbättringspotential.  

Tävlingsbestämmelser

För varje nivåtävling anges bl.a. vilka redskap som finns att tillgå på tävlingen, tidskrav, vilka svårigheter som bör vara med i fristående, övningskrav för matta och hopp samt exempel på vilka varv som kan väljas.

Hjälp med Tävlingsbestämmelser truppgymnastik

Tävlingsspecifika regler som antal deltagare, ålderskrav, tävlingsupplägg etc. regleras av den arrangerande regionen/ arrangerade förening och anges i reglerna för respektive tävling.

Bedömningsunderlag i truppgymnastik

Bedömningsunderlag

Bedömningsunderlag fylls i av ledarna innan tävlingen och lämnas in vid ackreditering. I fristående ritar ledaren ut formationerna där varje gymnasts position på golvet markeras ett kryss.  Svårigheter (symbol och kodnummer) samt kompositionskrav markeras vid den formation där de utförs. I matta och hopp anges vilka varv som respektive gymnast ska utföra. Den nedre delen av bedömningsunderlaget (dvs. den gula delen) är till för domarna.

Bedömningsunderlag fristående

Bedömningsunderlag matta och hopp

Exempel på hur bedömningsunderlag fylls i (fristående)

Exempel på hur bedömningsunderlag fylls i (matta och hopp) 

Tips vid ifyllning av bedömningsunderlag i fristående:

  • Rita formationerna i olika storlekar, så blir det enklare för domare att se när laget utför en liten alt. stor formation. 

  • Riktningar ritas ut med en pil, vid den formation där riktningskravet utförs. En pil bakåt betyder att laget utför en sekvens bakåt och en pil åt sidan betyder att laget utför en sekvens åt sidan. Om gymnasterna byter formation i en riktningssekvens, så spelar det ingen roll vid vilken formation som pilen är vid, båda formationerna är rätt.

Redskapsskiss

En redskapsskiss ska fyllas i och lämnas in till redskapsfunktinärerna efter förträning. Här fyller laget i vilken trampett, bord/ plint som de vill använda samt på vilket varv. Detta är för att funktionärerna som ordnar med redskapen under tävlingen ska veta vad laget behöver och när.

Förstå en Redskapsskiss  i truppgymnastik
Deltagarlista i truppgymnastik

Deltagarlista

En deltagarlista ska fyllas i och lämnas in vid ackreditering. Här skrivs alla tävlande gymnaster samt ledare för laget in. Tränarna ska fylla i vilken licens (utbildningssteg) som de har. Deltagarlistan kan se något olika ut beroende på vilken region som arrangerar tävlingen. 

PM

Läs igenom PM noggrant. PM ger information om t.ex. tävlingsadressen, viktiga hålltider, tider för ackreditering, vilka redskap som kommer finna tillgängliga mm. 

Ytterliggare information om t.ex. utbildningskrav för ledare, tävlingskalender och tävlingsförsäkring finner ni här

bottom of page